19 juli 2012

Quango’s: subsidieslurpers en baantjes-carrousel.




Quango’s, wel eens van gehoord?  Nee, het zijn geen exotische vruchten, kruising tussen een mango en een cumquat en het is ook geen nieuw sportdrankje. Nee, de Quango is als een schimmel, een saprofyt die langzaam maar zeker de economie in Nederland ondermijnt en de maatschappij leegzuigt met z’n glibberige sporen en grijpgrage tentakels, terend op de hardwerkende burger en de economie vergiftigend met enerzijds regelzucht en machtsgeilheid en anderzijds onstilbare geldhonger .

De Quasi Autonome Non-Gouvermentale Organisaties, kortweg Qango’s  zijn het misvormde kindje van de Kabinetten Lubbers in de tachtiger jaren  die meende dat verregaande privatisering het antwoord was op het potverteren van de periode Den Uyl. Als een tuimelaartje van het ene uiterste naar t andere omgeslagen. Marktwerking was het antwoord. Door de drift tot bezuinigen gedreven werden hele diensten en directies op afstand gezet en moesten zich opeens als bedrijven gaan gedragen.  Uit de jaren 50 afkomstige (semi)overheids organisaties werden het economische diepe in geflikkerd onder de noemer: ”Hybride organisaties als mengvorm van overheid en markt, als gevolg van een combinatie van verzelfstandiging en ondernemende overheid”. Kortom Publiekrechtelijke organisaties werden aangevuld met een scheepslading nieuwe clubjes. Bedrijven die geen bedrijven zijn maar ook geen overheid. Leve de vrije markt!

Wat nou “vrije markt”? Allerlei instanties creëren en een monopoliepositie geven is geen vrije markt. Concurrentie is er niet en als die er al is, wordt die te gronde gericht omdat ze alle gelden zelf moet genereren i.p.v. grote bedragen uit de staatskas te betrekken zoals hun Quasi concurrenten. Er hoeft geen markt te worden ontwikkeld want die is er al, “klanten” hebben geen vrije keus om met de quango’s in zee te gaan en het bedrijfsresultaat is niet datgene wat het gedrocht overeind moet houden ,dat doet de overheid wel. De bestuurders zijn geen ondernemers maar (oud) politici of politieke vrindjes die, niet door enige kennis van zaken gehinderd, aan de touwtjes trekken en de hele boel regelmatig in de financiële soep weten te draaien.

“Ach, een paar van die eliteclubjes, wat maakt dat nou uit” hoor ik u denken. Ja, dank je de koekoek. Een kwart van ons BNP gaat om in deze Quango’s en quango-achtige instellingen. Meer dan 3000 stuks in NL (plus een flink aantal EU) waar zo’n 120.000 mensen  in dienst zijn.151 miljard is er vorig jaar door de quango-sluizen gegaan. Deels rechtstreeks betaald uit de belastingpot, deels door heffingen en accijnzen, deels door verplichte ledenbijdrage. Kortom, de Quango is een grote speler in de Nederlandse economie.


 Het topje van de ijsberg, het zichtbare deel boven de zeespiegel zijn de ZBO’s, de zelfstandige bestuursorganen van de ministeries en interdepartementale  agentschappen,  publieken en rechtspersonen met een wettelijke taak, geheel of gedeeltelijk uit de schatkist bekostigd. Hier vindt u een lijst: ZBOregister

Alle uitvoeringsorganen van sociale zekerheid, zorginstellingen, woningcorporaties, onderwijs, gevangenissen en kadasters hebben allemaal "Quango eigenschappen", net als Rijkswaterstaat, provincies, waterschappen, vakbonden, werkgeversorganisatiesbedrijfs en productschappen, KVK’s, en sociale fondsen, het KNMI, de publieke omroep, het CBR en CBS, pensioenfondsen, de IB groep, de Sociale verzekeringsbank en de energiebedrijven.

Daarnaast hebben we ook nog de quango’s die aan heffingen doen: Buma, Stemra, Sena, Stichting Thuiscopie met een totale kas van meer dan 500 miljoen!

Last but not least de toezichthouders:
De toezichthoudende Quango’s, zoals de Autoriteit Financiële Markten, De Nederlandse Bank, de Opta, de Nederlandse Zorg Autoriteit en Verispect, een agentschap dat toezicht houdt op de Meteorologiewet, de Wet op de kansspelen en de Waarborgwet (Ziet u de samenhang? Ik niet.). In dit rijtje past ook de Warenwet Autoriteit (de vroegere Keuringsdienst van Waren). In totaal kent Nederland 24 toezichthoudende instanties, naast natuurlijk de gemeenten, provincies, waterschappen, douane, politie, marechaussee, brandweer, belastingdienst en de kustwacht.

Een overzicht:
-Agentschap Telecom (AT)
-Algemene Inspectiedienst (AID)
-Arbeidsinspectie (AI)Autoriteit Financiële Markten (AFM)
-College Bescherming Persoonsgegevens (CBP)
-Consumentenautoriteit (Ca)
-De Nederlandse Bank (DNB)
-ErfgoedinspectieInspecteur-generaal der Krijgsmacht (IGK)
-Inspectie van het onderwijs (IvhO)
-Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGz)
-Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (IOOV)
-Inspectie Werk en Inkomen (IWI)
-Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW)
-Inspectie Jeugdzorg (IJZ)
-Inspectie voor de Sanctietoepassing (ISt)
-Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), waaronder de Energiekamer en de Vervoerkamer
-Nederlandse Emissieautoriteit (NEa)
-Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)
-Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA)
-RDW, Rijksdienst voor het Wegverkeer
-Staatstoezicht op de Mijnen (SodM)
-VROM Inspectie (VI)
-Voedsel en Waren Autoriteit (VWA)

Toezicht? Waarop deze clubs toezicht houden is niet altijd helemaal duidelijk en daardoor kennen ze – zacht uitgedrukt - nogal wat overlapping. Om niet te spreken van enige onderlinge concurrentie en animositeit.
De bestuurders van deze quasi autonome non gouvernementele organisaties vertonen gevaarlijke regenteske trekken. Over en weer rekenschap afleggen is not done, want er is gevaar voor de eigen positie: vandaag houd jij toezicht op mij, morgen ik weer op jou. Dit is de wereld van de nevenfuncties. Er bestaan regenten met 125 nevenfuncties. Niet alleen ondernemers maar ook ambtenaren hebben nevenfuncties. Om een idee te geven: zelfs de edelachtbare Commissarissen van de Koningin doen vrolijk mee. Volgens een overzicht uit 2009 van het blad Binnenlands Bestuur houdt de Commissaris van de Koningin te Utrecht Robbertsen er meer dan 40 nevenfuncties op na. Hanja Maij Weggen, de ex-commissaris uit Brabant, was een regelrechte topper met meer dan 150 (!) nevenposities, terwijl commissaris Max van den Berg uit Groningen er meer dan 100 bijsprokkelt. Kortom, onze twaalf commissarissen hebben samen meer dan 700 nevenfuncties.

Ook onze zo drukbezette Rechters klussen bij. En de Leden van de Hoge Raad. En uw gemeentesecretaris, de directeur van uw gemeentehuis. Wie niet eigenlijk? Ze praten, overleggen, vaak zonder enige kennis van zaken, nemen vervolgens geen echte besluiten en houden elkaar maar aan de gang: dat is in feite onze hedendaagse Dutch Disease geworden. Een virus dat zich uitbreidt in het echte bedrijfsleven, want ook daar kom je nevenfuncties en dus dezelfde personen tegen. Zo hebben sommige bedrijven weer net iets meer invloed op de Quango’s dan andere. En zo worden de zaken ‘verdeeld’ met een voordeel voor enkelen, ten koste van velen. Risico’s worden afgewenteld op de samenleving. En exploitatietekorten worden afgedekt met een hogere premiebetaling, contributie of andere verplichte bijdrage.
 ( cursieve tekst rechtstreeks overgenomen van http://www.society30.com/ )

Wat kost die grap? Veel, heel veel geld, maar er is  ook veel te halen!.De verouderde sociale fondsen zitten op een pot van 750.miljoen, de politie heeft een eigen vermogen van 400 miljoen, het onderwijs beschikt over een eigen vermogen van 10 miljard!! Er zit meer dan 300 miljoen in de pot van de afvalstoffen belasting, Het auteursrechtenkartel heeft een gezamenlijk bezit van meer dan 200 miljoen, en ga zo nog maar eventjes door.

De laatste jaren hebben deze elitaire regentenclubjes echter veel geld, nee heel veel geld verloren. Uw en mijn geld, uw pensioen, uw spaargeld en uw levensverzekering. Verdampt als sneeuw voor de zon. Speculaties met duistere vastgoedprojecten, investeringen in besmette hypotheken,  cruiseschepen, hotels en kastelen (woningbouw corporaties) de derivatenkwestie en staatsobligaties van de knoflooklanden. Honderden miljarden die verdampt zijn bij de pensioenfondsen, Provincies en gemeentes die beleggertje spelen in plaats van zich aan de taken te wijden waar ze ooit voor zijn opgericht en het geld te besteden waar het voor nodig is of anders in de staatskas terug te storten wanneer er (nog) geen bestemming voor is ten bate van de staatsschuld.

Maar denkt u dat er iets veranderd? Wel nee, de heren politici blijven elkaar prachtige luilekker baantjes toespelen, een grote baantjes-carrousel van oude jongens krentebrood en laat t gepeupel maar schuiven.  Banen van boven de 2 ton zijn eerder regel dan uitzondering in de top van deze Quango’s. De lijst van topverdieners in de zorg, de perikelen bij t COA, de Buma affaire, inkomens van 400.000 bij de publieke omroep. De “oprot premie” bij Prorail, etc. Het is allemaal nog maar 't begin. Onder die toch al flinke laag topverdieners zit een nog veel grotere laag grootverdieners (bij Buma Stemra bijvoorbeeld is het gemiddelde salaris 60.000 euro). Maar U, als een van die paar harde werkers die nog een betaalde baan in het bedrijfsleven heeft of U, de ZZPer en ondernemer mag 't ophoesten. Cent voor cent! Het Rijk snijdt in uw aftrekposten, verhoogt uw BTW, laat u 2 jaar langer doorwerken, verhoogt uw premies en verlaagt uw pensioen. En U? U vindt t allemaal best. U laat 't maar over u komen omdat u denkt dat u er toch niets tegen doen kunt.
MAAR DAT KUNT U NU JUIST WEL!!

Straks gaan we weer naar de stembus. Dan kunnen we laten zien dat we dit niet langer accepteren.  Dan kunt u aangeven dat u een eind wil maken aan de heerschappij van deze regenten-moloch en uw stem geven aan een partij die het tot doel heeft gemaakt om te snoeien in het ondoordringbare woud van de quango’s teneinde het terug te brengen tot een beheerbaar en beheersbaar plantsoentje van nuttige dienstverleners die er niet op gericht zijn om het u lastig te maken en aan de bedelstaf te brengen, maar u te helpen en waar nodig bij te staan om samen met u ons land weer gezond te maken.Dus niet de gevestigde zakkenvullende " ouwe jongens krentenbrood" partijen die ons land al zo lang hebben verkwanseld maar frisse nieuwe ideeen, van nieuwe mensen in de politiek. Vrij van regentisme en met uw welzijn als doel. Ook deze keer zullen er weer nieuwe partijen opstaan  die, net als u en ik, de buik meer dan vol hebben van deze geldverslindende baantjes-carrousel, en dat is dan toch wel weer prettig geregeld.

Heel veel dank aan het grondige onderzoekswerk en de duidelijke teksten over dit onderwerp van http://www.society30.com/  (AANRADER) daar vindt u ook de complete bronvermelding.

2 februari 2013
N.b. naar aanleiding van de verkiezingsuitslag van september 2012 is het laatste deel van deze tekst aangepast. Ik en andere leden van mijn partij Trots op Nederland , hebben de fout begaan te fuseren met de partij van Hero Brinkman, en daarmee de verkiezingsnederlaag in feite bezegeld. Achteraf gezien was dit een foute keuze. E.e.a heeft er toegeleid dat ik zowel van DPK als van Trots op Nederland afscheid heb genomen. Met pijn in het hart, dat wel, ik geloof nog steeds in de trotse idealen, maar niet meer in de partij als een speler in de politieke arena. De schade die de naamsverbinding met de heer Brinkman heeft aangebracht is daarvoor in mijn ogen te groot.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wilt u reageren? Be my guest! leef je uit.
NB, bedenk dat bloggers ook moeten leven en klik ook eens op de ads!