23 oktober 2011

Vrij parkeren

Den Haag 13 oktober,
Afgelopen zaterdag was ik in Amsterdam,
                                                                             
 Ik kom zelden of nooit in Amsterdam dus de regels hoe het daar precies zit met parkeren voor gehandicapten met een parkeerkaart ken ik niet, maar wat ik wel weet is dat je gratis mag parkeren op plaatsen waar normaal gesproken betaald moet worden als je gehandicapt bent.

Nu moest ik in Betondorp zijn, ’t Zuivelplein, een rustige woonwijk met voor ‘t gebouw ruim voldoende ruim parkeerplaatsen maar geen speciale invallideplek. Wel een betaalautomaat een stukje verderop aan de overzijde van de straat, maar omdat gehandicapten in Amsterdam gratis mogen parkeren, kaart achter de ruit en naar binnen.
Toen ik , ’s-Middags naar buiten kwam zat er onder mijn ruitenwisser, pontificaal boven mijn gehandicaptenparkeerkaart een bon van 54,30 Euro, (wie verzint zo’n bedrag?  2.40 parkeerbelasting en 51,90 naheffingskosten????) dat was ff schrikken. Dat werd dus een duur middagje.

Ik weet, ik had van tevoren uit moeten zoeken hoe het met dat parkeren precies zit in Amsterdam maar ik ben zo gewend dat ik de auto vrijwel overal gratis mag parkeren dat dit er bij in is geschoten.

Op de parkeerbon staat e.e.a. uitgelegd en voor meer informatie kun je naar de website www.cition.nl (dat moet je maar weten van te voren) en daar heb ik uitgevonden dat parkeren inderdaad gratis is maar je moet daarvoor wel, als gehandicapte bezoeker, een digitale parkeerjaarkaart voor bezoekers voor aanvragen. Dat duurt ongeveer 4 tot 6 weken. De website van Cition zegt:
Parkeren voor gehandicapte bezoekers van Amsterdam
Op veel plaatsen in Amsterdam geldt betaald parkeren. Hier is uw Europese gehandicaptenparkeerkaart (GPK) niet geldig, maar hebt u als gehandicapte bezoeker een digitale parkeerjaarkaart nodig. Deze kaart is gratis en één jaar geldig (met onbeperkte verlenging). U mag er in de hele stad mee parkeren op parkeerplaatsen op straat waar normaal betaald moet worden (niet in een parkeergarage of op een parkeerterrein met slagboom).
Op andere plekken, zoals op een algemene invalidenparkeerplaats of in een blauwe zone, moet u de Europese gehandicaptenparkeerkaart (GPK) in de auto neerleggen.
Zowel bestuurders als passagiers kunnen de parkeerjaarkaart aanvragen. De kaart is digitaal; u hoeft dus niets in de auto te leggen. Er kan één kenteken aan een kaart worden gekoppeld.
U kunt de parkeerjaarkaart ook aanvragen bij één van de servicepunten van Cition of bij het parkeerloket op het stadsdeelhuis in stadsdeel Noord.
Hoe lang duurt het?
Binnen zes weken krijgt u schriftelijk bericht van Cition over de toekenning van de parkeerjaarkaart..

Nogal ingewikkeld, tijdrovend en tamelijk overbodig om voor een eenmalig bezoek aan Amsterdam een jaarkaart aan te vragen, dus ben ik eens gaan rondzoeken op de site van de gemeente. En ja hoor, er is nog een mogelijkheid, de dag/weekkaart, ’t is even zoeken maar dan heb je ook wat dacht ik zo,  dit zegt de website:
Gehandicapte bezoekers
Gehandicapte bezoekers aan Amsterdam die een Europese gehandicaptenparkeerkaart hebben, kunnen gratis een digitale parkeerjaarkaart aanvragen. Hiermee mag u in de hele stad parkeren op plaatsen waar betaald parkeren geldt.
Wilt u zich niet laten registeren voor een digitale parkeerjaarkaart voor gehandicapte bezoekers van Amsterdam? Dan kunt u ook een gratis dag- of weekkaart afhalen bij een van de servicepunten van Cition.(geen link naar waar die zijn)
[>]Digitale parkeerjaarkaart voor gehandicapte bezoekers(link)
[>]Gratis dag- of weekkaart voor gehandicapte bezoekers(link)
Makkelijk dus, even aanklikken en je kan dat zo even snel regelen voor als je toevallig eens in Amsterdam moet zijn.Toch?  niet dus…. Klik op de link en je krijgt dit:
Digitaal Loket
Het digitale loket van de gemeente Amsterdam is op dit moment niet beschikbaar. We kunnen u daardoor maar beperkt van dienst zijn.

Zonder enige verwijzing naar hoe je dat dan wel kunt regelen.
 Toch nog maar verder gezocht en je schijnt dus op zaterdag terecht te kunnen (hele kleine lettertjes op de parkeerbon) in de Clecqstraat 44 en de Daniel Goedkoopstraat 9, maar om daar achter te komen moet je wel eerst een parkeerbon krijgen want de site van Amsterdam vermeldt dit niet. Zelfs al wist je het wel van te voren moet je nog eerst de halve stad door (als je het al kunt vinden als vreemde) om zo’n kaart te krijgen.
Dit hele gebeuren heeft mij nogal nieuwsgierig gemaakt naar hoe dat elders is geregeld.
In de ons omringende landen is het als volgt geregeld, met de gehandicaptenparkeerkaart kun je in:
Belgie gratis parkeren,
Duitsland, gratis parkeren,
Engeland gratis parkeren (tenzij anders aangegeven op borden).

 De ANWB zegt op de website:
Gebruik van gehandicaptenparkeerkaart
Stel u, voordat u vertrekt, altijd eerst op de hoogte van de faciliteiten in een ander land. Houdt u bij het parkeren aan de voorschriften. In sommige landen zijn lokale regels van kracht.(Nederland dus.red) En stel u ter plaatse op de hoogte voordat u gaat parkeren. Als u ook maar enige twijfel over uw rechten heeft, parkeer dan niet!
Een heel wijze raad, blijkt maar weer eens.

De Rijksoverheid zegt op haar site:
Parkeeroverzicht per gemeente
Op de website van de Stichting Gehandicaptenbelangen Houten (SGH) vindt u een overzicht van het Nederlandse parkeerbeleid per gemeente. Voor het parkeerbeleid in Europa kunt u de website van de ANWB raadplegen. U kunt er per land zien welke parkeerregels van toepassing zijn.

Gewone parkeerplaats bij parkeermeter
Parkeren op een gewone parkeerplaats bij een parkeermeter is met een gehandicaptenparkeerkaart in ongeveer de helft van de Nederlandse gemeenten gratis. In de andere gemeenten moet u dus wel betalen bij een parkeermeter of een automaat. Voor de regels ter plaatse kunt u contact opnemen met de gemeente of de dienst parkeerbeheer.
Waarom heeft de RO zelf geen overzicht maar moet een particuliere plaatselijke stichting uit Houten hier uitkomst bieden en als je er dan toch naar verwijst, zet er dan ook even een link bij.
Na wat heen en weer gegoogle heb ik de site toch gevonden. Wat blijkt, het parkeerbeleid in Nederland is voor de gehandicapte nogal onoverzichtelijk.

Eerst nog even dit:
De Tweede Kamer heeft op 9 juni 2009  met ruime meerderheid ingestemd met het
initiatiefwetsvoorstel (nr. 30 879) van het PvdA-Kamerlid Van Dijken tot wijziging van de
Gemeentewet. Dit wetsvoorstel regelt een wijziging van artikel 225 van de Gemeentewet op
grond waarvan mensen met een geldige gehandicaptenparkeerkaart (GPK) in de toekomst
gratis mogen parkeren op de openbare weg. Het wetsvoorstel is niet van toepassing op wegen
waar alleen door vergunninghouders mag worden geparkeerd.
Het wetsvoorstel:
Het volledige bericht van de VNG hierover vindt u hier:


hier een brief van de staatsecretaris hierover aan de Eerste-Kamer:

of en hoe deze wet inmiddels van kracht is weet ik niet en heb ik op internet ook niet kunnen uitvinden waaruit maar weer eens blijkt hoe traag en ondoorzichtig de molens in Den Haag werken.



Dan de site van de SGH,

Wat ik daar heb uitgevonden is dat in 53 van de 418 gemeenten in Nederland betaald moet worden door houders van de  Europese gehadicapten parkeerkaart maar daar moet wel bij worden aangemerkt dat de meeste van deze plaatsen slechts betaald parkeren hebben in de binnenstad, en op speciale parkeerterreinen. In parkeergarages moet altijd worden betaald, maar dit is logisch omdat je een ticket nodig hebt voor de slagboom.
 In de meeste van deze gemeente zijn er echter ruimschoots gehandicapten parkeerplaatsen aanwezig waar wel gratis of tegen gereduceerd tarief kan en mag worden geparkeerd. (volgens http://www.gehandicaptenparkeerkaart.nl/ )
Deze plaatsen zijn:

Almere: slechts op enkele plaatsen betaald parkeren .Apeldoorn: betaald parkeren maar daar kunt u gratis terecht op speciale parkeerplaatsen en krijgt u ontheffing van parkeerverboden.Bernheze: heeft alleen betaald parkeren op een grote parkeerplaats daar zijn gratis gehandicaptenplaatsen maar voor de anderen moet je betalen.Bloemendaal: betalen winkelstraten en strand maar veel gehandicapte parkeerplaatsen. Breda: daar waar betaald parkeren van kracht is gehandicapten parkeerplaatsen gratis.Delfzijl: betalen op parkeerterreinen achter slagbomen.Den Helder: betalen tenzij anders aangegeven (op website gemeente niets over te vinden) Deurne: Betaald parkeren alleen in de binnenstad, maar wel gratis gehandicaptenplaatsen. Dordrecht: gereduceerd tarief (gele knop parkeerautomaat). Ede, betaald in het centrum maar veel gratis gehandicaptenplaatsen. Emmen: idem. Enschede: Idem. Etten -Leur: betalen wel betaalde gehandicaptenplaatsen (centrum).Goes, vrij op plaatsen voor vergunninghouders, in (betaald) centrum geh. parkplaatsen vrij. Gouda: betalen. Grave: betalen. Hardenberg: betalen in centrum. Harderwijk: betalen. Heemstede: in het centrum betalen, geh. parkeerplaatsen vrij. Heerlen: speciaal tarief. Helmond: Idem. Hulst: betalen Kampen: betalen, geh. parkeerplaatsen vrij. Kerkrade: betalen, speciale regels??.Leeuwarden: betalen tenzij anders aangegeven Leidschendam-Voorburg: betalen op 3 plaatsen verder vrij parkeren. Middelburg: betalen, geh. Parkeerplaatsen vrij. Naarden: betalen, ook op gehandicaptenparkeerplaatsen. Oisterwijk, betalen. Oldambt: betalen,geh. parkeerplaatsen vrij.  Oost Gelre: betalen. Roermond: binnenstad kan bij gehandicaptenparkeerplaatsen maximaal 3 uur gratis worden geparkeerd.In totaal zijn 31 gehandicaptenparkeerplaatsen aanwezig verspreid over de stad.Rotterdam; Betalen, geh. parkeerplaatsen vrij, wel gratis parkeren bij parkeerverbod (max 3 uur). Schijndel: betalen. Schinnen: idem. Sittard-Geleen: betale.n Sluis: betalen. Steenwijkerland: betalen op parkeerterreinen. Stein: idem. Tilburg: betalen maar geh. pareerkplaatsen vrij ( overal in de stad zijn deze). Venlo: betalen.Venray: betalen  geh. parkeerplaatsen vrij (veel). Vlissingen: betalen  geh. parkeerplaatsen vrij (veel). Waalwijk: betalen  geh. parkeerplaatsen vrij (let op! maar niet altijd). Weert: betalen. West Maas en Waal: betalen.  Westland: betalen. .Wijchen: betalen.Woerden: betalen, geh. parkplaatsen vrij. Zandvoort: Haltestraat, Louis Davidsstraat, Cornelis Slegerstraat, Grote Krocht en Oranjestraat is het toegestaan met een blauwe schijf en IPK 2 uur gratis te parkeren.Boulevard is betaald parkeren tot 22.00 uur. Zeevang: betalen. Zutphen: betalen, geh.parkeerplek vrij. Zwolle: Centrum: Ja; Schilwijken: Nee.
Amsterdam is in die rijtje niet opgenomen omdat daar dus in principe gratis parkeren is, al moet je wel weten hoe je dat (ruim van te voren) moet regelen.

Van een 20tal plaatsen is geen informatie bekend omdat de gemeentelijke website er niets over zegt en er (nog steeds) geen antwoord is gekomen op vragen die hierover door de sgh.belangenorganisatie zijn gesteld.

Blauwe zones (parkeerschijf) zijn ook een raadsel, terwijl in de ene gemeente door gehandicapten de dubbele periode mag worden geparkeerd is dat in andere niet toegestaan en in weer andere onbeperkt. Het parkeren op plaatsen met een parkeerverbod is ook per plaats verschillend en bijna onmogelijk uit te vinden. In de ene stad mag je met parkeerschijf 2 uur staan, in de andere 30 minuten terwijl er ook plekken zijn met maximaal 24 uur. Deze zijn soms zelfs afwijkend binnen een gemeente.

Wanneer een gehandicapte hiervan de gegevens zou moeten bijhouden heeft hij een boekwerk nodig ter dikte van een telefoonboek en moet dit ook nog door hem zelf worden samengesteld omdat er nergens de complete gegevens hierover te vinden zijn.  Het is dus ook niet mogelijk om even op je smartphone te kijken of je nu wel of niet mag parkeren. En zelfs als je dan een site hebt zoals die van de SGH belangen organisatie dan staat daar de waarschuwing:
  “Aan deze site kunnen geen rechten worden ontleend. Parkeren geschiedt te allen tijden op eigen risico.”
Of te wel, wanneer je niet uit de plaats zelf komt of heel zeker van je zaak bent kun je maar beter gewoon betalen anders betaal je de hoofdprijs.

Een ander punt is dat een gehandicapte in bovengenoemde plaatsen maar wel even naar een parkeermeter toe moet om te betalen, hetgeen in sommige gevallen niet eens fysiek mogelijk is probeer dat maar eens op een vol parkeerterrein  je rolstoel of op krukken of in een binnenstad waar je de weg niet weet.. zelfs met twee gezonde benen is dat vaak een crime.

Kortom, van enige uniformiteit is dus geen sprake, en hoewel de Tweede-Kamer met grote meerderheid, al ruim 2 jaar geleden heeft beslist indeze maken gemeentes er op eigen houtje gewoon een ondoordringbare brei van om zodoende over de rug van de gehandicapte hun tekorten aan te kunnen vullen.
Oftewel, "prettig geregeld weer!



1 opmerking:

  1. Hier een link, voor bijjna heel nederland, regels per stad/plaats gelden.
    http://gehandicaptenparkeerkaart.nl/
    succes

    BeantwoordenVerwijderen

Wilt u reageren? Be my guest! leef je uit.
NB, bedenk dat bloggers ook moeten leven en klik ook eens op de ads!