21 september 2017

Aan de Pechtolds en de Klavers En allen die met hen dwepen

Toen ik eenentwintig jaar geleden mijn huis kocht was dat omdat ik het buurtje leuk vond, het niet te ver van mijn werk was en omdat alles vlakbij zat.
Ik woon vlak achter het Jonckbloetplein en daar zaten toen 2 banken, een Amro en een Fortis, weet u nog, van die gebouwen waar je naar binnen kon om geld op te nemen of te storten, terecht kon met vragen over je rekening, een lening aanvragen etc. Er zat een grote Indisch/Surinaamse Toko die allerlei, voor mij, nieuwe zaken verkocht, een echte groenteboer, zo een die wist wat bijvoorbeeld schorseneren waren en je ook nog kon vertellen hoe je die klaar moest maken, die dagelijks vers de groente sneed en aardappels zelf schrapte. Er zaten een brood en een banketbakker. Bij de banketbakker kon je heerlijke koekjes kopen, bonbons, gebak en ander heerlijks, Bij de broodbakker had diverse soorten traditioneel brood en heerlijke krentenbollen. Er zat een reisbureau, een fotozaak, een schoenmaker, een stomerij, een shoarma tent, een grote winkel in elektrische apparaten, een heuse poelier waar je diverse soorten wild en gevogelte kon kopen. De haringtent van Arie en een sigarenwinkel waar kinderen tientallen soorten snoepgoed konden kopen. De Kapperszaak had vol trots een dankbrief van Erica Terpstra voor het raam hangen omdat die haar haar wel eens liet doen. Er zat een winkel die woning stoffering verkocht. Er was nog een echte slager, weet u nog, zo een die karbonades stond te hakken als je binnenkwam, waar je een ons ham en een ons pekelvlees kon kopen, en van die lekkere Haagse leverworst met spekkies. Die mooie speklappen en biefstuk had en die dagelijks de winkel helemaal blinkend poetste en zijn hakblok schuurde. Er zat een heus postkantoor waar het altijd druk was 4 rijen dik en zelfs een winkel in grafstenen en lijkkisten…..
De banken zijn gesloten in de AMRO zit nu een fietsenmaker en waar de Fortis zat zit nu advocatenkantoor Bhadia. Er hangen nog wel geldautomaten maar vaak, zeker in het weekend zijn die leeg en regelmatig zit er een flinke klodder spuug op ruit en toetsenbord, op het beeldscherm een waarschuwing dat je eerst goed moet controleren of er niet met de kaartinvoer is gerommeld.
Allemaal vriendelijke en hardwerkende mensen hoor, houd mij ten goede, die hier een bestaan op proberen te bouwen, niets mis mee natuurlijk, maar toch,.. Het voelt anders als je een winkel binnenkomt en de aanwezige klandizie voert een gesprek met de man achter de toonbank in een taal die jij niet begrijpt.
Het postkantoor is weg en een weggeefwinkel geworden, een soort kringloopwinkel maar dan waar alles gratis is. Op de plek van de elektrozaak zit nu het Vadercentrum Adam, een project van Haagse Vaders, waar mannen van allochtone afkomst elkaar kunnen ontmoeten. De woningstoffeerder aan de overzijde heeft plaats gemaakt voor een kinderdagverblijf. De broodbakker is weg en de banketbakker is nu bakkerij Kishmet, nog steeds lekker brood hoor, daar niet van en zelfs gebak van maison Kelder, maar de zaak ( en ook jij als je er binnen bent geweest) ruikt helemaal naar Turkse pizza en een ham-kaas croissant kun je er niet meer kopen. De slagerswinkel die er naast zat is een halal slagerij /supermarkt geworden, waar oma, die achter de kassa staat je aan het bonnetje laat zien hoeveel je moet betalen omdat ze dat in het Nederlands niet kan zeggen, De Poelier is nu een Marokkaanse visboer, De trotse kapper is nu gespecialiseerd in Afrokapsels en het inscheren van motieven in opgeschoren nekken. Er zit een Poolse slijterij, een telefoonwinkel met schreeuwende Lebara borden heeft de Surinaamse toko overgenomen, de groenteboer is verdwenen net als de schoenlapper en de stomerij en het sigaretten/snoep en tijdschriften winkeltje, t reisbureau en zelf de zerkenshop. Alleen de fotowinkel zit er nog en de shoarmatent camp David die al jaren “Vers van de Gril met een L boven zijn deur heeft staan.
Toch, als ik de stad uit ben geweest en ik rijdt vanaf de Burgemeester Elsenlaan de Genestetlaan op, voelt het nog steeds als thuiskomen, en dat is toch wel Prettig Geregeld..
maar….
Hoe lang nog……

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wilt u reageren? Be my guest! leef je uit.
NB, bedenk dat bloggers ook moeten leven en klik ook eens op de ads!