12 augustus 2012

Nog ff over dat strategisch stemmen.


 Op wie gaat u dit keer strategisch stemmen?
Op Andre Bosman, Daniel de Wit, Jeroen Recourt, Leon de Jong, of misschien toch op Salima Belhai?

Op wie? Zegt u, ja juist u leest het goed, dit zijn namelijk de mensen waar uw “strategische” stem straks naar toe gaat. Nooit van gehoord zegt u? Dat kan ik me wel voorstellen, Dat zit namelijk zo:
We waren het er in het vorige stukje al over eens geworden dat we dus niet voor een nieuwe regering gaan stemmen, ook niet voor een nieuwe premier en zelfs niet voor een nieuw kabinet maar voor 150 mensen die de Tweede Kamer de komende jaren gaan bevolken.
 Zelfs als de door u gekozen partij zitting gaat nemen in een nieuwe regering, en dat hoeft helemaal nog niet zo te zijn ook al heeft u hen nog zo strategisch de grootste gemaakt, zelfs dan heeft u nog helemaal niets te vertellen over de ministers die uw partij gaat aanleveren. Niet op welke post en niet welke persoon. De ministers staan namelijk (meestal) niet op de lijst maar worden later gezocht. Zelfs de nieuwe minister-president kan nog iedereen worden, al is het wel gebruikelijk dat de lijsttrekker van de grootste kabinetspartij dat wordt, maar het hoeft niet.
Uw partij gaat regeren samen met “weet ik of u veel” en misschien krijgt u bijvoorbeeld Ab Klink wel weer op volksgezondheid, terwijl u juist zo blij was van hem af te zijn, of God betere Jan Pronk op ontwikkelingszaken.

U gaat uw stem uitbrengen om de Tweede Kamer te vullen.  Thats all!
Daar is helemaal niets mis mee natuurlijk want de Tweede kamer is belangrijker dan alle ministers en minister-presidenten samen. Ministers namenlijk voeren het beleid uit wat door de Tweede Kamer wordt bepaald en de Tweede Kamer controleert of dat ook daadwerkelijk gebeurd, zo niet, dan sturen ze de hele santekraam  gewoon weer naar huis.
Ik weet ik, verval in herhalingen maar het is nodig. Het is nodig omdat ik nog steeds om me heen hoor roepen dat mensen op Roemer stemmen, of op Rutte, of Wilders of Pechtold.  Helaas voor u, dat is dus niet zo! Ook al maakt u het vakje achter hem nog zo rood!

 Ja, maar……Ik …. Huh?
 Ik leg het u uit: Ieder lid van de Tweede Kamer  zit dankzij het behalen van de kiesdrempel, (totaal aantal uitgebrachte stemmen gedeeld door 150 zetels , zeg maar ongeveer 55.000. Heeft een partij 5 keer die kiesdrempel dan mag hij vijf zetels vullen opeenvolgend zoals ze op de lijst staan. Tenzij iemand die hoger op de lijst staat zoveel voorkeurstemmen heeft gehaald enminstens de kiesdrempel,  dan gaat hij of zij voor.

 Rutte, Roemer, Wilders of zelfs Haarsma of Pechtold halen die kiesdrempel altijd wel. Of ze nou 100.000 extra  “strategische” stemmen krijgen of niet. U stemt, als u VVD stemt dus niet op Rutten met uw “strategische” stem maar op een Kamerzetel voor Andre Bosman of Rene Leegte omdat die staan op de plaatsen die het net wel of net niet gaan worden. Bij de SP zijn dat Daniel de Wit of Anneke Wezel  en ga zo maar door. Allemaal mensen waar u hoogst waarschijnlijk nog nooit van heeft gehoord en die u, wanneer u op straat tegen ze opbotste, gewoon ook de huid vol zou schelden. 

Maar u hebt wel op hem of haar gestemd, “strategisch” noemde u dat, weet u nog? 
Lekkere strategie, u hebt dus op een partij gestemd die:
A- niet helemaal uw ideeën vertegenwoordigd. 
B- op een persoon waar u nog nooit van gehoord heeft. 
Terwijl de persoon waar u het helemaal mee eens bent, die uw idealen pas ECHT vertegenwoordigt, misschien juist net door het missen van een paar stemmen de kiesdrempel niet haalt en hij of zij de specifieke zaken die ú juist zo aanspraken niet voor u in de kamer kan verdedigen.  

En de regering die u voor ogen had, die waar úw strategische stem naar toe is gegaan, dat beleid dat ú zo graag wilde zien? Die komt er ook niet. U krijgt een regering van grote regentenpartijen die ten bate van het regeerakkoord de helft van hun beloftes direct al in de prullenbak hebben geflikkerd.  Een regering aangevuld met de draaikontpartijtjes als GL, PvdA en D66, u weet wel die partijen die écht nergens voor staan, behalve dan misschien een beetje Wilders afzeiken.
Laten die in de prullenbak belande beloftes nu net de beloftes zijn waarvoor u uw stem toch maar aan hun  partij gegeven hebt. En die mensen in de kamer die het beleid zouden kunnen bijsturen, die mensen met die ideeen die u wel aanspraken? Ja, jammer dan, die hebben t net niet gehaald, u zult het moeten doen met weer 4 jaar onbelemmerd ongecontroleerd compromissenbeleid, waardoor problemen zich op zullen stapelen, knopen on-doorgehakt blijven en een steeds voller Nederland steeds dieper in de shit zakt, en waarom? Omdat u, door Publieke omroep, pers, prognoses en peilingen aangestuurd, zo nodig “strategisch” moest stemmen, uw stem niet verloren wilde laten gaan.

 U moest eens weten hoe hard de gesettelde regentenkliek om u lacht! De komende tijd is hun kostje weer gekocht door uw "o zo doordachte" strategische stemgedrag. Hun houdbaarheidsdatum is weer met een aantal jaren verlengd. (“Schat, bestel jij de nieuwe auto maar vast”, klinkt al in huize Pechtold) Goed gedaan mevrouw/mijnheer de strateeg, daddegegedanktzijt!, En maar hopen dat u er bij de volgende verkiezing weer instinkt, dat u weer strategie boven gezond verstand laat prevaleren en voor kwantiteit gaat in plaats van kwaliteit, hun plekkie op t pluche is permanent gereserveerd dat hebben ze dan alvast weer “Prettig geregeld


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wilt u reageren? Be my guest! leef je uit.
NB, bedenk dat bloggers ook moeten leven en klik ook eens op de ads!