17 april 2012

Ontpolderen, ontbossen en andere ecowaanzin


Velen van u weten dat niet, maar ik ben een groot liefhebber van de natuur. Of eigenlijk moet ik zeggen: ”een groot bewonderaar”. Mijn hele leven al ben ik gefascineerd door de natuur.Ik ben geintrigeerd door haar overlevingskracht en expansiedrift maar bovenal door haar aanpassingsvermogen. Respect voor alles wat groeit en bloeit, is mij met de paplepel ingegoten en vanaf mijn eerste stappen maakte ik aan vaders hand al ontdekkingstochten door de wonderewereld van plant en dier. Vrijwel alle in het wild voorkomende bomen en planten (her)ken ik bij naam en familie en van de meeste weet ik zelfs de Latijnse namen. Ook de fauna is voor mij geen onbekend terrein, ook hier kan ik zonder overdrijven zeggen over een bovengemiddelde kennis te beschikken. Ik ben natuurlijk ook lid van Natuurmonumenten en een aantal aanverwante organisaties als bv. Het Zuid-Hollands landschap.

Ondanks dat, of nee, juist daardoor erger ik mij de laatste jaren kapot aan al die belerende groene betweters die menen dat zij het wiel hebben uitgevonden. Met nietsontziend fanatisme bestrijden zij rücksichtslos alles waarvan zij menen dat de natuur wel eens hinder zou kunnen ondervinden. Geen zee te hoog geen stap te ver. Het doel heiligt de middelen tot aan terrorisme en ecocriminaliteit  toe. Slechteriken zo als u en ik zullen “koste wat het kost” in goede banen worden getrapt om hun idool, hun afgod, "Moeder Natuur", te dienen en wee u als u hun regels durft te negeren. In alle lagen van de samenleving hebben ze weten door te dringen, van duistere schuurtjes waar zij hun dierenbevrijdingsakties plennen tot de Tweede-Kamer waar verdwaasde Groenlinksers en doorgedraaide PVDDers nu versterkt zijn met PVDA's meervoudig gearresteerd ecocrimineel Samsom. Zelfs het Europees parlement wordt geterroriseerd door een groep internationale individuen die menen zichzelf op te moeten werpen als strijders voor de  eco- en natuurlobby. Natuurbeheer noemt men dat. Maar eigenlijk wil men de natuur beheersen in plaats van beheren en daar moet alles voor wijken.

BREKEND!!  Ik heb nieuws voor u, dames en heren ecoterroristen: “de natuur laat zich niet beheren en al helemaal niet beheersen”. De natuur doet namelijk precies waar ze zelf zin in heeft en als dat even niet lukt dan past ze zich aan. Dan verandert ze zichzelf en de omstandigheden gewoon, daar denken wij mensen wel een hand in te hebben maar daar zitten we er mooi naast. Wanneer wij als mensen een biotoop veranderen dan neemt de natuur gewoon haar maatregelen om dat nieuwe leefgebied te annexeren en te bevolken met een heel grote diversiteit aan levensvormen die zich in de nieuwe omstandigheden als een vis in het water voelen. Daarnaast past ze oude bewoners gewoon aan zodat deze ook optimaal van de nieuw geboden mogelijkheden gebruik kunnen maken. Al bouwen we de boel vol, dekken we de grond af met stenen en asfalt, de natuur zorgt dat er insecten komen die leven in plassen die blijven staan, of in uw bed. Ze zorgt voor ratten en muizen die van ons afval leven. Grote zilvermeeuwen die vroeger in de duinen zaten nestelen op de daken, De merel zingt gewoon wat harder om boven t verkeerslawaai uit te komen en kleinere vogeltjes komen op de insecten af en nestelen in kieren en spleten. Voor hen maakt t geen bal uit of t een rots of een muur is. Tussen de straatstenen gaat vegetatie groeien, mossen en schimmels op schaduwrijke plekken, paddenstoelen groeien op vochtige muren en in donkere kelders en in no time is de nieuw geschapen biotoop er een van een biodiversiteit die veel groter is dan het braakliggende stukje terrein had wat er lag voor het werd dicht gebouwd. Andere flora en fauna dan voorheen, dat wel, maar daarom niet minder natuur. En daar zit nu juist het probleem, de natuur heeft helemaal geen moeite met veranderingen, dat heeft ze nooit gehad, het is de mens die daar een probleem in ziet. De natuur is namelijk onverwoestbaar. Juist om dat ze niet hecht aan zaken maar verandert indien zij dat nodig acht. Al ver voor het bestaan van de mensheid had de natuur dat vermogen en als de mensheid straks miljoenen jaren uitgestorven zal zijn, zal de natuur nog steeds voortbestaan, zichzelf voortdurend veranderend en aanpassend aan de wisselende omstandigheden. De ene soort sterft uit en de andere dient zich aan zo gaat dat nu eenmaal. Er is geen enkele groep mensen, hoe fanatiek of krampachtig dan ook, die dat proces kan stoppen al willen ze dat nog zo graag. Ook de rol die de mens speelt bij de veranderingen is veel kleiner dan zelfs de meest gematigde doemdenker u wilt laten geloven. Kernrampen, CO2 uitstoot, (over)bevissing en houtkap, de natuur heeft daar gewoon een antwoord op, ze past zich aan. De Ecofanaticus begrijpt dat niet en wil de natuur terug zoals die vroeger was zonder daarbij ook maar een ogenblik stil te staan of de natuur dat zelf wel wil.

De laatste tijd loopt het de spuigaten uit met de bemoeienis van de geitenwollensokkenbrigade.  Overal manifesteren zij zich op even ridicule als misplaatste wijze en spiegelen ons doemscenario’s als pooldooi en broeikaseffect voor, die al lang zijn ontrafeld en op geen enkel bewijs gestoeld zijn. Een mooi voorbeeld hiervan is:

De Hedwige polder.
De Hertogin Hedwigepolder is een stuk land dat door nijvere Zeeuwse boeren in de 19e eeuw op de Westerschelde door inpoldering is teruggewonnen, grenzend aan het Verdronken Land van Saeftinghe, een mooi groot natuurgebied in Zeeuws-Vlaanderen. Een klein gedeelte van de polder ligt op Vlaams (België) grondgebied. In een verdrag tussen Nederland en Vlaanderen over de verdieping van de vaargeul in de Westerschelde ten behoeve van de Antwerpse haven werd vastgelegd dat de polder weer bij het Verdronken Land van Saeftinghe aangesloten zou worden, door het doorsteken van de dijken bij wijze van “natuurcompensatie”omdat het uitdiepen van een vaargeul natuur zou kosten!?!?.
De polder grenst aan het gebied waarop België notabene een kerncentrale heeft staan welke z’n koelwater op het natuurgebied loost, en aan een megagroot (115 x groter dan de hele Hedwigepolder) grondgebied van de Scheldedelta dat voor de Antwerpse haven is ingericht. Dit gebied is volgepropt met petrochemische en andere zware industrie. Dat daar nooit enige natuurcompensatie voor is geleverd, daar hoor je niemand over. Dat de Schelde wordt uitgediept om de Belgische economie draaiende te houden doet er ook niet toe, Europa heeft beslist dat het Nederland is dat dient te compenseren, beloofd is beloofd.

Heel Zeeuws-Vlaanderen (op een klein stukje bij Terneuzen, Hulst en Sas van Gent na) is landbouw- en landschapsgebied. Een heel grote verscheidenheid van wilde dieren en planten heeft hier een veilige have gevonden en tiert hier welig, Honderden planten, vogels en kleinwild, elders in Europa zeldzaam geworden ,komen hier nog in grote getale voor. Ook de overzijde van de Westerschelde, de (schier)eilanden Walcheren en Beveland zijn een aaneenschakeling van prachtige bermen en stille landweggetjes afgewisseld met rustieke dorpjes en schilderachtige vergezichten en zijn een lust voor het oog waar menig natuurvorser te voet of op de fiets zijn hart ophaalt. Ook dit is Natuur, al is het niet oorspronkelijk en heeft hier een mensenhand rechte lijnen door het land getrokken. Zo ook in de Hedwige polder waar weliswaar landbouw wordt bedreven maar 't fluitekruid, de boterbloem, veldmuis, sperwer en haas vinden dat heel prettig, stukken prettiger dan wanneer het land onder water zou komen te staan. Een alternatief zou hier zijn om met de landbouw af te spreken om hier slechts biologisch dynamisch landbouw uit te oefenen al denk ik persoonlijk dat, met een kerncentrale en grote petrochemische industrie op steenworp afstand, het verschil niet al te groot zou zijn. De Natuur echter is snel tevreden. De zeehond ligt er niet wakker van dat er een koeltoren van de Doelcentrale het uitzicht op de molen bederft. De lijster trekt zijn worm graag uit de vers geploegde akkers en de spitsmuizen en de hermelijn zijn allang blij dat zijn holletje bij vloed niet volstroomt.
Maar wordt dit in de overweging meegenomen? ik dacht het niet, de "Ecogekkies weten het namelijk beter dan de natuur en zij beslissen dat de natuur naar hen moet luisteren.
Een geheel overbodige ontpoldering trouwens want als hun zwartgallige doemscenario's uitkomen zal de zeespiegel zo ver stijgen door het broeikaseffect dat de polders vanzelf zullen onderlopen.

Westduinpark,
Ook in Den Haag heeft de ecogekte toegeslagen. Een magnifiek recreatiegebied tussen Duindorp en Kijkduin, het Westduinpark, is een Europees habitatrichtlijngebied en wordt in het kader van de EUSSR Natura2000 oekaze aan de natuur teruggegeven. Er is veel biologische variatie in het duinpark, met dichte bebossing en open vlakten, steile hellingen en uitzichtpunten die tot meer dan 30 meter boven zeeniveau uitsteken. De grootste viervoeter die van nature in het park voorkomt is de vos; er worden echter ook veel honden uitgelaten, en er zijn voor ruiters bestemde paden. Er komen veel vogelsoorten voor, onder meer in aanzienlijke aantallen de nachtegaal. Voor heel veel Hagenaars is dit een heerlijke plek om te recreeren, mooie wandelpaden, fietspaden veel bankjes om op uit te rusten en te genieten van het uitzicht over duin en zee met aan de ene kant de pier van Scheveningen en aan de anderen de bebouwing op Kijkduin. Prachtig! Dat wil zeggen, dat was tot voor kort nog zo maar is nu niet meer!


 In november vorig jaar(2011) is men met zwaar materieel en een heel botte bijl, begonnen met het gebied in zijn "oorspronkelijke staat"  terug te brengen. (Wat is dat dan, Oorspronkelijk?200 jaar geleden, 1000 jaar, 5000 jaar?) 
In de vorige eeuw werd nog gedacht dat we moesten voorkomen dat het duinzand zou wegwaaien. De duinen waren een natuurlijke bescherming tegen de zee namelijk.Stuifzand was hinderlijk en lastig. Er zijn toen veel rozen, sneeuwbesstruiken, esdoorns en populieren aangeplant, die met hun wortels het hele landschap hebben vastgezet. Deze hele begroeiing wordt nu weer weggehaald. Wind en water zullen weer vrij spel krijgen. Dat vindt Europa namelijk nodig. 1600 Bomen zijn inmiddels, of  worden nog gekapt, tienduizenden struiken zijn verwijderd, van 200 hectare grond is/wordt de toplaag afgehaald en gezeefd want stel je toch eens voor dat de natuur op ‘t idee zou komen om worteltjes die men per ongeluk heeft  laten zitten, opnieuw uit te laten lopen. Dat, de in heel Zuid-Holland nergens zo veel voorkomende, nachtegaal hiermee van zijn nestplaats wordt verdreven, ach we krijgen straks toch kikkers terug. Dat er een heel broedseizoen voor de natuur verloren is gegaan, ach dat nemen de vogeltjes maar op de koop toe hoor.

Het hele gebied is verworden tot een grote zandbak waarin grote gele grijpermachines, draglines, bulldozers en vrachtwagens in een grote wolk  stinkende zwarte dieselwalm heen en weer rijden. Asfaltpaadjes en hekken maken plaats voor schelpen- en zandpaadjes met veeroosters. groene doorkijkjes worden kale vlaktes waar straks kleine en grote grazers zoals paarden of runderen het duinkonijn gaan helpen met het beheren van het gebied. (alsof dat in de natuur zoals die 200 jaar geleden was zo was) Dat u er met de hond niet meer in mag spreekt voor zich, zelf mag u er straks op sommige tijden van het jaar in, maar dan wel onder begeleiding. Fietsen, joggen, picknicken of paardrijden is voorgoed verleden tijd. Of de natuur dit gebied ook inderdaad zo gaat inrichten als de biologen en ecologen voor ogen hebben waag ik te betwijfelen. De natuur doet namelijk waar ze zelf zin in heeft en ook hier zal dat weer blijken. Ondertussen zitten de bewoners van de huizen langs de Nieboerweg en omgeving straks met stuifzand op hun brood, gezandstraalde auto’s na een storm en ruiten waar niet doorheen te kijken is en om de hond uit te laten mogen ze langs de sportlaan in de berm lopen. Meer over deze idioterie vindt u op de website vanDen Haag al wordt de boel daar wel heel wat rooskleuriger voorgespiegeld dan de troosteloze bende die t nu is.

Steeds gekker en gekker wordt ‘t. Wegenonderhoud wordt een half jaar stilgelegd omdat een groep kauwen, (schadelijke vogels nota bene, waar vrij op gejaagd mag worden) nesten heeft gemaakt in populieren langs de snelweg. Tonnen worden uitgegeven om grasplaggen tegen een geluidsscherm aan te plakken en hele snelwegen worden omgeleid wegens een nestje korenwolven (hamsterachtige knaagdiertjes die de graanproductie veel schade toebrengen) Ondertussen hebben dezelfde zogenaamde natuurvorsers er geen enkele moeite mee dat miljarden eikenprocessierupsen worden verbrand, zien ze er geen been in om met de sterkste bestrijdingsmiddelen de wantsen in hun bed naar het leven te staan en proberen ze het leven van de op hun huisdieren parasiterende springertjes met allerhande chemische vlooienbandjes het leven zuur te maken. Ook dat is natuur hoor mensen uw beschermingsdrang is klaarblijkelijk nogal selectief. En de natuur? Die doet net of haar neus bloedt, eigenzinnig baant zij haar eigen paden zonder zich daarbij iets aan te trekken van wat wij mensen voor haar in petto hebben, hoe wij het ook trachten te regelen en in banen willen leiden uiteindelijk zal er maar een overwinnaar zijn, Moeder natuur, op haar eigen eigenwijze wijze. Triomfantelijk zal zij een lange neus trekken naar alle mensen, ongeacht of zij het slecht of het beste met haar voorhebben en dat is dan toch weer…. Prettig geregeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wilt u reageren? Be my guest! leef je uit.
NB, bedenk dat bloggers ook moeten leven en klik ook eens op de ads!